Sunday, February 28, 2010

Gras si sanatos ?!

Obezitatea este un fenomen social intalnit in special in tarile foarte dezvoltate. Aceasta este una din minusurile unei societati asa zis civilizate sau de consum. Despre cei care o duc bine se spune uneori ca sunt "grasi si sanatosi' nu-i asa? Nu prea. Perceptia respectiva este complet gresita. In nici un caz oamenii grasi nu sunt sanatosi, sau cel putin organismul nu le functioneaza normal sau la capacitatea normala, fortand unele organe, precumm inima, rinichii, pancreasul, dar nu numai, la mai multa munca si efort pentru a putea face fata surplusului de grasimi. Acestea pot duce la probleme precum cele de inima, de respiratie, depresie, infertilitate, probleme cu rinichii, sau chiar cancer.

Unul din aceste organe despre am sa vorbesc in acest material este pancreasul. Acesta este un fel de dirijor in corpul uman, deoarece este cel care produce celebra insulina. La ce este folosita insulina? Ei bine rolul acesteia in procesul de metabolism este unul vital. Functia sa este de a actiona asupra glucozei ( zaharului) din sange, astfel incat aceasta sa intre in tesuturile organismului. Astfel glucoza este utilizata pentru a satisface nevoile energetice imediate ale corpului. Daca exista insa in cantitate mare, glucoza este transformata in rezerve suplimentare de grasime.
Insulina  are deci rolul de a elimina glucoza (zaharul) din sange, ceea ce are ca efect scaderea procentului de zahar continut de acesta (asa numita glicemie). Totul bine si frumos pana aici nu-i asa?! Am putea spune ca putem consuma la dulciuri si la preparate bogate in zaharuri cat vrem noi, ca pancreasul isi va face treaba!? Nu, nu este chiar asa deoarece pot aparea probleme daca pancreasul produce o cantitate de insulina prea mare, pe care o elibereaza prea des in sange.  Daca insulina este eliberata in cantitate prea mare in raport cu glucoza pe care o are de metabolizat, procentul de zahar din sange va scadea la un nivel mult mai mic decat cel normal. Astfel organismul intra intr-o stare de hipoglicemie (lipsa de zahar). De aceea bolnavii de diabet au nevoie sa li se injecteze glucoza.
Asadar, hipoglicemia nu apare intotdeauna ca efect al  unei lipse de zahar in alimentatie, ci datorita unei secretii prea mari de insulina. Acest fenomen este de obicei rezultatul unui abuz din trecut cu prea mult zahar. Cand spun zahar nu ma refer doar la zaharul propriu zis, ci la orice alt produs care are un continut ridicat de zahar.
Printre multe alte produse cu continut ridicat de zaharuri se numara si alcoolul (se stie ca maltoza din bere de exemplu are un continut foarte ridicat de zahar). Acesta este unul din factorii care duc la cresterea glucozei in sange si la nevoia acuta de a consuma alcool in mod repetat. Cand nivelul de zahar din singe al unui consumator frecvent de alcool scade, acesta se simte rau si organismul ii solicita sa  consume imediat bautura. Nu intamplator alcoolici se trezesc dimineata si primul lucru pe care-l fac pentru a-si intra in forma este sa consume un pahar de bautura. Alcoolul este foarte repede transformat in glucoza, procentul de zahar din sange se mareste, iar bautorul simte pe moment o mare usurare. Aceasta senzatie de bine este insa de scurta durata deoarece  insulina isi intra in rol  facand sa scada si mai mult procentul de zahar din sange, astfel ca la scurt timp dupa ce si-a terminat primul pahar, alcoolicul resimte o nevoie si mai mare de a bea, lucru care va duce la un sir de mai multe pahare de bautura, care nu fac decat sa inrautateasca situatia si mai mult.
Cei care consuma bauturi cu o concentratie mare de zahar, in special adolescentii, au aceleasi probleme pe care alcoolisti le au, si nu de putine ori trecerea de la bauturile carbogazoase sau foarte dulci la cele alcoolice este foarte usoara si doar o chestiune de timp.  

Unul din semnele de hipoglicemie este oboseala pe care o simiti inca de dimineata sau inainte de orele amiezii. In majoritatea cazurilor motivul este scaderea procentului de zahar din sangele. Probabil ca daca consumati ceva dulciuri o sa simtiti o ameliorare temporara, deoarece acestea se transforma rapid in glucoza facand sa creasca procentul de zahar in sange, primind acea stare de energie temporara. Din pacate insa insulina va intra in actiune, si la scurt timp efectul de energie va disparea, revenind la starea de hipoglicemie, lucru care va produce un cerc vicios, deoarece veti continua sa consumati acele produse in mod abuziv.

Cateva din efectele lipsei de zahar in sange sau ale simptomei de hipoglicemia sunt: randament scolar sau la munca scazut, tulburari digestive, lipsa de concentrare, palme umede, transpiratie excesiva, oboseala brusca, dureri de cap, nervozitate, nerabdare, neliniste, iritabilitate, greturi, etc...

Nu doar oamenii grasi pot suferi de hipoglicemie, aceasta este intalnita si la cei slabi, ingrasatul fiind si o chestiune de metabolism. Daca unii consuma dulciuri si se ingrasa altii, pot sa nu se ingrase, insa ambii pot avea aceleasi probleme de hipoglicemi, suferind inevitabil simptomele amintite mai sus.  Dintre acestea oboseala este probabil cea mai frecventa. In ciuda faptului ca dormim sau avem timp de odihna, aceasta stare de oboseala poate sa persiste de-a lungul zilei,  din momentul cand ne ridicam din pat,  in timpul orelor de munca sau seara cand ajungem acasa.  De cele mai multe ori dam vina pe stres, aglomeratie, trafic, zgomot, poluare sau mai stiu eu ce, cand de fapt problema majora este de natura alimentara: prea multe dulciuri, prea multe bauturi carbo gazoase cu continut ridicat in zahar, consum de produse prelucrate si bogate in glucide  care se transforma usor in glucoza, precum painea foarte alba, pastele fainoase albe, etc... adica o alimentia proasta.

Daca va intrebati ce expertiza am in domeniu pentru a scrie aceste lucruri. Ei bine informatiile de mai sus pot fi usor verificate si confirmate la o simpla cautare pe internet. In plus cercetand pe internet n-am facut decat sa le adun la un loc, sau sa imi reamintesc lectiile de chimie alimentara sau nutritie pe care le-am facut in timpul celor 4 ani de liceu, si carora le-am dat, trebuie sa recunosc, mai putina atentie la vremea respectiva. Asta probabil si datorita faptului cum erau predate sau prezentate, mai mult cantitativ si pentru a-si preda profesorii materia, decat pentru a ne educa cum sa mancam sanatos.

  Daca doriti sa aflati in ce categorie va incadrati din punct de vedere al grasimilor, va puteti calcula asa numitul BMI sau Body Mass Index dati clik aici si o sa aflati daca sunteti prea slab, normal, prea gras sau obez.

Filmul de mai jos produs acum cativa ani de un american, este putin exagerat insa atrage totusi niste semnale de alarma foarte bune pentru populatie. Eu personal n-as condamna neaparat aceste restaurante gen fast food, ci mai degraba cat de des mergi si cantitatea pe care o mananci cand mergi acolo.

No comments: